dimecres, 9 de setembre del 2009

Algunes xifres sobre la matança de Gaza

El principal grup de defensa dels drets humans israelià, B’Tselem, afirma que a l’ofensiva militar contra Gaza del desembre i gener passats hi van morir 1.387 palestins. D’aquests, 773 eren civils i 330 milicians armats. Uns altres 248 eren policies de Hamàs, que van morir quan les seves instal•lacions van ser bombardejades sense que participessin en els combats. Entre els civils morts, segons B’Tselem, hi havia 109 dones i 320 menors de 18 anys.

Aquestes dades les ha donat a conèixer l’ONG B’Tselem i les ha publicat el diari Haaretz. El diari hi ha afegit les dades que proporciona l’Exèrcit israelià. Segons aquest, en l’ofensiva van morir 1.166 palestins, dels quals 709 eren combatents de Hamàs i 295 civils. No pot pronunciar-se sobre els 162 restants. L’Exèrcit també diu que hi van morir 49 dones i 89 nens de menys de 16 anys.


Al final de la informació, Haaretz recorda el nombre de víctimes israelianes que hi va haver durant aquella ofensiva: nou. Cinc soldats de l’Exèrcit morts en combat i quatre (tres civils i un militar) pel llançament de coets des de Gaza.

Són unes dades, repeteixo, difoses per una ONG i un mitjà tan sospitosament antisemites com B’Tselem i Haaretz.

Ah, per cert, Human Rights Watch també va denunciar el 13 d’agost que durant aquella ofensiva l’Exèrcit va matar 11 civils desarmats. HRW diu que duien bandera blanca per identificar-se i els van disparar en uns moments en què no hi havia combats. Tampoc eren escuts humans dels combatents palestins ni van morir per foc creuat. Era de dia, hi havia visibilitat i les víctimes no significaven una amenaça aparent pels soldats. Per això aquesta ONG ha demanat que l’Exèrcit faci una investigació interna.

Però és clar, es dóna el cas que alguns dirigents de Human Rights Watch a l’Orient Pròxim van fer una visita a Aràbia Saudita el mes de maig per recollir fons privats (insisteixo: privats) per a la seva organització. Un fet que des de diaris com The Wall Street Journal i The Jerusalem Post es van afanyar a denunciar per desacreditar l’organització (i alguna articulista de per aquí també).

I un últim detall: tant B’Tselem com HRW no han aconseguit que l’Exèrcit israelià col•labori en l’esclariment de les seves denúncies. De què té por?